Jaką patelnię wybrać? Krótki przewodnik po patelniach. 0
Jaką patelnię wybrać? Krótki przewodnik po patelniach.

Patelnie dobrej jakości są niezbędnikiem dla każdej kuchni. Pozwalają przygotować ulubione posiłki w sposób szybki i prosty. W naszej ofercie znajdują się różne rodzaje patelni do smażenia, dostosowane do potrzeb naszych klientów. Zrobione są z różnych materiałów, pokryte różnymi powłokami, w różnych kształtach – od patelni żeliwnych, ceramicznych, po stalowe… Można się pogubić, prawda? 😊 Dlatego dziś postaramy się przybliżyć tę tematykę. W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jakie są rodzaje patelni? Jaka patelnia będzie dla Ciebie najlepsza? Przedstawimy również szczególnie polecane przez nas modele.

Ciekawą cechą patelni, na którą warto zwrócić uwagę, jest to czy posiada pełną, czy niepełną indukcję. Niepełna indukcja odznacza się charakterystycznymi kropkami, które zauważyć można na spodzie naczynia. Ponieważ dobra patelnia na indukcję jest naczyniem wieloletnim, jej zakup warto rozważyć nawet w przypadku gdy nie posiadasz kuchenki z indukcją. Należy pamiętać, że naczynia indukcyjne sprawdzą się na innych typach kuchenek, natomiast „zwykłe” nie będą nadawały się na indukcję.

Pełna indukcja oznacza, że naczynie posiada pełnopowierzchniowe dno indukcyjne, zapewniające szybsze niż w przypadku niepełnej indukcji nagrzewanie. Pozwala to na pełne wykorzystanie możliwości Twojej płyty indukcyjnej. Cecha ta sprawia, że czas przygotowania posiłku ulega skróceniu i jednocześnie nieco obniża Twoje rachunki za prąd 😊.

Niepełna indukcja Ambition Taurus Porcelanowy Zakatek Pełna indukcja Pyrex Optima Stone Porcelanowy Zakatek
Patelnia z niepełną indukcją Ambition Taurus Patelnia z pełną indukcją Optima Stone Pyrex

Patelnie teflonowe – uniwersalizm i wygoda

Chyba najbardziej znany i popularny rodzaj patelni. Jest to jednej z najczęściej spotykanych rodzajów tych naczyń dostępnych na rynku. Skąd ta niesamowita popularność patelni teflonowej? Jej powłoka jest nieprzywierająca, zatem idealnie sprawdza się do smażenia z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Dodatkowo proces jej czyszczenia przebiega szybko i sprawnie, ponieważ gładka, nieprzywierająca powłoka wyklucza zbieranie się brudu w szczelinach, nie wymaga szorowania czy dłuższego mycia.

Dlaczego patelnie teflonowe tak różnią się od siebie cenowo? Jest to kwestia jakości, wytrzymałości, odporności teflonu na zadrapania. Im droższa patelnia – tym prawdopodobnie lepszej jakości jest jej powłoka teflonowa.

W Porcelanowym Zakątku znajdziesz patelnie teflonowe stworzone z wykorzystaniem najnowszych technologii. Ulepszone powłoki teflonowe takie jak: Teflon™ Profile, Illag Non-Stick Premium czy Xylan Plus PFTE, cechują doskonałe właściwości nieprzywierające oraz zwiększona odporność na zarysowania i ścieranie.

Ciekawą opcją są głębokie patelnie teflonowe o kształcie rondla/brytfanny, które nadają się również do pieczenia. Naczynia tego typu są niezwykle uniwersalne i doskonałe do potraw jednogarnkowych np. gulaszu. Można w nich zarówno gotować, dusić, jak i piec. Nawet ciasta! Nadają się do piekarnika, więc świetnie spełniają funkcję brytfanny. Niektóre z nich posiadają w zestawie pokrywę żaroodporną, która umożliwia pieczenie pod przykryciem. Można je znaleźć między innymi w ofercie takich marek jak Ambition (np. seria Taurus).

       Patelnia głęboka z pokrywą teflonowa Taurus Ambiton Porcelanowy Zakatek
Patelnia głęboka z pokrywą Ambition Taurus

Istotne przy zakupie tańszej patelni teflonowej będzie zaopatrzenie się w drewniane lub silikonowe przybory kuchenne. Ten rodzaj naczynia cechuje dość niska odporność na zarysowania oraz zadrapania. Dlatego decydując się na tanią patelnię teflonową, pamiętaj o odstawieniu wszelkich widelców czy innych przyborów metalowych. Należy pamiętać, że użycie, chociażby znikomej ilości oleju, oliwy lub innego tłuszczu może być kluczowe podczas smażenia w bardzo wysokiej temperaturze.

Generalnie, należy unikać mycia patelni teflonowej w zmywarce. Może się to przyczynić do uszkodzenia powłoki i zniszczenia naczynia, szczególnie jeśli jest to patelnia z niższej półki lub posiada rączkę typu soft touch, która nie nadaje się do zmywarki. Jeśli koniecznie potrzebujesz patelni, którą można (choć nadal nie powinno się) myć w zmywarce, wybierz taką, która posiada metalową rączkę (np. Taurus). Metalowe uchwyty sprawdzą się również w piekarniku.

Patelnia Taurus Ambition teflonowa z metalową rączką Porcelanowy Zakatek
Patelnia z metalową rączką Ambition Taurus

Patelnia teflonowa nadaje się do przyrządzania podstawowych posiłków: do smażenia mięs, ryb, warzyw, placków, pancakes, jajecznicy, grzybów czy owoców morza oraz pieczenia 😊

Pamiętaj! nie sponsoruj swojej patelni szoku termicznego. Nie wkładaj gorącej patelni pod strumień zimnej wody. Możesz w ten sposób zniszczyć, osłabić lub zdeformować dno.

Dla kogo? Ze względu na różnorodność kształtów, głębokości oraz jakości dostępnych na rynku naczyń z powłoką teflonową są one niezwykle uniwersalne. Sprawdzą się dosłownie dla każdego. Dla osób, którym myśl o gotowaniu przywodzi senne koszmary, a patelnie wykorzystują w ostateczności, świetnie sprawdzą się najtańsze, najbardziej podstawowe opcje (np. Mars) Dla bardziej zaawansowanych użytkowników szczególnie polecamy patelnie Taurus (niepełna indukcja) lub Mercure marki Ambition lub Optima Stone marki Pyrex (pełna indukcja).

Nie wiesz po jaką patelnię sięgnąć? Wybierz tą z powłoką teflonową 😊

Patelnie greblonowe – najwyższa jakość naczyń

Powłoka greblonowa stosowana jest w patelniach najwyższej klasy. Jest to rodzaj patelni aluminiowej pokrytej trzema warstwami specjalnej powłoki. Dzięki niej naczynia stają się niezwykle trwałe. Patelnie greblonowe, cechuje doskonałe rozprowadzanie i akumulacja ciepła, a także zwiększona odporność na zarysowania. Pozwalają na beztłuszczowe smażenie potraw zapewniając przy tym nieprzywieralność. Naczynia tego typu posiada w swojej ofercie m.in. marka Cookini. Maksymalna temperatura, do jakiej może nagrzewać się tego typu patelnia to 220 st.C.

Patelnia greblonowa nadaje się do przyrządzania podstawowych posiłków: do smażenia mięs, ryb, warzyw, placków, pancakes, jajecznicy, grzybów czy owoców morza jak również pieczenia w piekarniku do temperatury 220 st.C., jeśli naczynie posiada odpowiednią do tego rączkę lub uchwyt.

Nie zaleca się mycia patelni z powłoką greblonową w zmywarkach.

Warto wiedzieć! Należy wspomnieć o przechowywaniu patelni. Często mamy w szufladzie patelnie o różnych średnicach poukładane jedna w drugą, co również często doprowadza do ich porysowania i zniszczenia. A nie muszą! Wystarczy sięgnąć po filcowe przekładki i ochronić swoje naczynia.

Dla kogo? Ponieważ patelnie greblonowe nie należą do najtańszych, będą świetnym wyborem dla osób, które lubią gotować, dużo czasu spędzają w kuchni lub po prostu dla miłośników trwałych naczyń, najwyższej jakości i odrobiny luksusu.

Patelnie stalowe – cygańska tradycja

Stalowe patelnie - klasyka klasyki. Prawdziwi pogromcy wysokich temperatur i przyjaciele najznakomitszych szefów kuchni. Wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne. Z pewnością będzie to zakup, który ulepszy i usprawni gotowanie na wiele dobrych lat. Nagrzewa się bardzo szybko, dzięki czemu łatwo stworzysz ulubione potrawy. Z tych ponadczasowych patelni korzystały jeszcze dawne, wędrowne ludy cygańskie, co tylko potwierdza ich niezwykłą trwałość. Dzisiaj najczęściej znajdziesz je w dwóch wersjach: patelnie ze stali szlachetnej (nierdzewnej), odpornej na zarysowania, rdzewienie oraz wszelkie urazy mechaniczne oraz te stworzone ze stali węglowej.

Pamiętaj! patelnia cygańska (ze stali węglowej) nie rdzewieje jeśli jest cały czas pokryta tłuszczem, natłuszczona.

Patelnia stalowa cygańska Husla Porcelanowy Zakatek
Patelnia stalowa Husla

Patelnie ze stali węglowej to właśnie te klasyczne “cygańskie” patelnie, które cechują się niezwykle szybkim czasem nagrzewania oraz długim utrzymywaniem ciepła. Kiedyś przeznaczone raczej do prostych dań typu “one-pot”, dzisiaj można w nich przygotować dużo więcej. Ten typ patelni posiada pewne zabezpieczenie - pokryta jest warstwą oleju, który trzeba najpierw zalać gorącą wodą (na ok. 30 min). Czynność należy powtórzyć raz jeszcze. Później opłukać i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.

Tego typu patelnie nie posiadają żadnej powłoki, same z siebie hartują się i stają się nieprzywierające. Magia!

Zmywarki nie są im przyjazne – mogą powodować rdzewienie patelni.

Patelnie żeliwne - moc i wytrzymałość

Już samo słowo “żeliwne” kojarzy się z wielką mocą, siłą i wytrzymałością. I tak w sumie w trzech słowach można określić właśnie patelnie żeliwne. Są bardzo ciężkie, ale ich jakość wynagradza wszystko. Służyły jeszcze naszym przodkom, a każdy z nas na pewno pamięta je z dzieciństwa. Ich odporność na stłuczenia, zarysowania czy jakiekolwiek inne urazy to wyższy poziom. Trzeba dodać, że taka patelnia to inwestycja na naprawdę dłuuuuugie lata.

W Porcelanowym Zakątku znajdziesz wybór patelni żeliwnych, w których przygotujesz wymarzone dania. Idealnie nadają się do duszenia mięsa, gotowania aromatycznych sosów i gęstych zup. A pieczeń? Marzenie!

     Patelnia żeliwna z drewnianą rączką Cookini Mondex Porcelanowy Zakatek
Patelnia żeliwna Cookini Mondex

Z czego wykonane jest żeliwo? To stop żelaza z węglem z dodatkiem innych cennych składników, które zabezpieczają naczynie przed odkształceniami. Dodatkowo chroni przygotowywane potrawy przed wnikaniem jakichkolwiek szkodliwych substancji. Dzięki swojej konstrukcji, patelnie żeliwne bardzo długo utrzymują ciepło. Na rynku, patelnie żeliwne występują w dwóch wariantach – bez powłoki oraz z powłoką emaliowaną. Te z powłoką emaliowaną są zdecydowanie łatwiejsze w użytkowaniu a już na pewno w czyszczeniu. Zazwyczaj występują w dwóch wariantach kolorystycznych: czerwono – kremowe lub beżowe, lecz można je spotkać również w innych kolorach. Patelnie nieposiadające powłoki wymagają konserwacji.

Warto wspomnieć! o tym jak taką patelnię konserwować. Po jej umyciu należy dokładnie ją osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym) i wetrzeć odrobinę oleju. To gwarancja długowieczności.

Do wad patelni żeliwnych zdecydowanie można zaliczyć ich wagę.

Zaznaczamy, że zmywarka raczej nie stanie się sojusznikiem patelni żeliwnej. Chyba, że posiada powłokę emaliowaną.

Patelnie ceramiczne – zdrowo i naturalnie

Każdej Pani lub każdemu Panu domu z pewnością obiło się o uszy pojęcie patelni z powłoką ceramiczną. Wykonane z naturalnej mieszanki minerałów i gliny patelnie ceramiczne są jednymi z najmniej szkodliwych patelni zarówno dla zdrowia jak środowiska. Swoją sławę zawdzięczają również zwiększonej wytrzymałości na uszkodzenia. Podobnie jak w przypadku patelni teflonowych, smażenie na dobrej jakości patelni ceramicznej z powłoką nieprzywieralną, obejdzie się bez użycia dużej ilości tłuszczu. Jest więc doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą ograniczyć w swojej diecie podaż tłuszczów oraz dla chcących odżywiać się nieco zdrowiej.

Dzięki gładkiej powierzchni czyszczenie naczynia z powłoką ceramiczną nie wymaga większego wysiłku. Nie zaleca się mycia patelni ceramicznej w zmywarce.

Ważne! Pomimo wielu zalet, na rynku coraz rzadziej spotyka się patelnie ceramiczne. Powodem tego stanu rzeczy jest ich jasna powłoka, która odbarwia się pod wpływem wysokich temperatur, co nie wpływa pozytywnie na jej estetykę.

Patelnia ceramiczna nadaje się do przyrządzania podstawowych posiłków: do smażenia mięs, ryb, warzyw, placków, pancakes, jajecznicy, grzybów czy owoców morza oraz pieczenia.

Patelnia emaliowana – dla alergików i osób wrażliwych

Patelnie emaliowane znane są jeszcze naszym mamom i babciom. To ponadczasowy wyrób, który po dziś dzień cieszy się sporą popularnością. Są to patelnie stalowe pokryte emalią. Powłoka wykonana z emalii nie pozwala na przenikanie szkodliwych związków do potraw. Patelnie emaliowane utrzymują pełny smak potraw i wydobywają z nich wyjątkowy aromat. Powłoką emaliowaną mogą być pokryte patelnie zarówno żeliwne, jak i stalowe. To rozwiązanie higieniczne i bezpieczne dla zdrowia. Wykonane są z wyjątkową dbałością i precyzją, a ich czyszczenie jest proste i szybkie. Na tego typu patelniach przyrządzisz ulubione potrawy takie jak: mięsa, ryby, warzywa, placki, pancakes, jajecznicę, grzyby czy owoce morza. Posłużą także do duszenia.

Sprawdzą się na wszystkich typach kuchenek, w szczególności polecamy te przeznaczone na pełną indukcję, ponieważ pozwala na równomierne nagrzewanie się potraw oraz na oszczędzenie energii.

Niestety jej nieprzywieralność nie jest tak doskonała, jak w przypadku patelni z powłoką teflonową, greblonową czy ceramiczną. Wyzwaniem może okazać się też czyszczenie tego rodzaju patelni w przypadku przypalenia posiłku.

Tym, co je wyróżnia, jest fakt, że można myć je w zmywarkach, więc to idealna opcja na wygodnickich.

 

Ze względu na zastosowanie wyróżniamy jeszcze kilka rodzajów patelni

Patelnie uniwersalne

Patelnie uniwersalne są znane każdemu, spotykane w każdej kuchni. To podstawowy rodzaj patelni służący do codziennego smażenia przysłowiowych schabowych 😊.  Wykorzystywane są do przygotowywania codziennych potraw. Stanowią najtańszą kategorię patelni. Posiadają stosunkowo niewysokie brzegi.

Patelnia uniwersalna Ambition Nature Porcelanowy Zakatek
Patelnia uniwersalna Nature Ambition 

Patelnie grillowe

Potrawy z grilla prosto z kuchni? Dlaczego nie. A co jeśli takie dania okażą się jeszcze zdrowsze i bardziej “fit”? I-de-al-nie! Ale jak to się dzieje? Już tłumaczymy. Patelnie grillowe posiadają specjalnie wyprofilowane dno, które w swoich wgłębionych żłobieniach zbiera nadmiar zbędnego tłuszczu. Ot cała filozofia.

Patelnia grillowa to zatem idealna opcja dla tych, którzy cenią sobie lekką, ale przede wszystkim smaczną kuchnię. Proponujemy ją też tym, którzy w zimowej porze tęsknią za smakiem dań z grilla. Tego typu patelnie sprawdzą się do grillowania mięs, ryb warzyw, a dla tych, którzy lubią eksperymentować nawet do owoców.

Patelnie grillowe najczęściej występują w wersji okrągłej lub kwadratowej. Mają różne średnice, ale przede wszystkim mogą różnić się materiałem, z jakiego są wykonane. Znajdziesz patelnie grillowe wykonane z żeliwa, teflonu, a nawet z klasycznej stali. Obok tego niektóre z nich wzbogacone są o powłoki np. ceramiczną, typu “non-stick”.

     Patelnia grillowa teflonowa Taurus Porcelanowy Zakątek
Patelnia grillowa Taurus Ambition

Patelnie grillowe mogą być przeznaczone do wszystkich typów kuchenek. Znajdziecie również te idealne na kuchenkę indukcyjną, szczególnie kiedy ich dno jest w pełni indukcyjne.

Ciekawe! W ofercie Porcelanowego Zakątka znajdziesz specjalne patelnie grillowe do ryb w owalnym kształcie.

Grillowa i zmywarka? Raczej im nie po drodze, choć nie w każdym przypadku. Należy kierować się oznaczeniami producenta.

Patelnie głębokie i woki

A co jeśli wysokość tradycyjnych patelni jest dla Ciebie niewystarczająca? Na to też istnieje rozwiązanie. Polecamy patelnie głębokie, które pozwolą na idealne przygotowanie potraw o konsystencji zupy lub bardziej rzadkiego sosu. Będą też świetne dla amatorów dań jednogarnkowych. Królem głębokich patelni jest oczywiście pochodzący aż z odległej Azji wok, w którym stworzysz przepysznego orientalnego pad-thaia, ale oczywiście nie tylko. Często można spotkać je w azjatyckich restauracjach lub stoiskach typu “street-food”.

Patelnie głębokie mogą być pokryte różnego rodzaju powłokami, ale wykonane także z różnych materiałów, takich jak stal, żeliwo. Często mają różne wysokości i średnice. Potrafią znosić naprawdę wysokie temperatury, a i gorące płomienie kuchenek gazowych nie są im straszne. Patelnie głębokie zazwyczaj znajdą zastosowanie we wszystkich typach kuchenek, jednak nie polecamy mycia ich w zmywarkach.

Patelnie do zadań specjalnych

Specjalne wymagania, potrzebują niebanalnych rozwiązań. Wiedzieliście o istnieniu patelni do zadań specjalnych? Oczywiście stworzone są w różnych kształtach, materiałach, kolorach, średnicach, ale każda z nich ukierunkowana jest na spełnienie jednego, szczególnego celu. Mowa tutaj o patelniach do naleśników, jajek sadzonych i ryb.

Marzą Wam się cieniutkie naleśniki? Nic prostszego. Niziutkie, płaskie patelnie, które powstały z myślą o amatorach omletów i naleśników czekają na Was.

Patelnia grillowa do ryb Ambition Porcelanowy Zakatek Patelnia do naleśników Ambition Magnat powłoka ILLAG Porcelanowy Zakatek
Patelnia do ryb Graphite Ambition Patelnia do naleśników Magnat Ambition

 

A może idealne sadzone jajko do podawania z tostem awokado? Na naszej stronie znajdziecie zawodniczki, które pomogą Wam w osiągnięciu tego przyjemnego celu.

Ważne! Należy zwrócić uwagę czy patelnia do jajek, naleśników itp., nadaje się na indukcję. Często tego typu naczynia służą jedynie na kuchenni gazowe czy elektryczne.

Istnieją także patelnie, specjalnie wyprofilowane, owalne, na których przyrządzisz pyszniutkie, świeże ryby według własnego przepisu.

Co z tą indukcją?

Jeśli patelnia zrobiona jest ze stali  czy żeliwa bez problemu działa na indukcji. Patelnie z aluminium mają kilkuwarstwowe dna które umożliwiają używanie na kuchenkach indukcyjnych. A co w przypadku innych patelni?

Istotnym czynnikiem jest średnica dna patelni. Często malutkie patelnie 12 czy 14 cm, ze względu na swój rozmiar, nie są „wykrywane” przez indukcję. Są po prostu za małe. Ale nie ma co się załamywać - jest na to metoda! A mianowicie – stalowa płytka na indukcję.  Kładziemy ją pod patelnię i za jej pośrednictwem patelnia pięknie się nagrzewa 😊

 


 

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie blog
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost Paczkomaty 24/7) już od 50,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl